10 Jan Recept Bavette

Bavette komt als een lange lap van 1-1.5 kilo met redelijk wat vet op het vlees. Dit vet laat ik zitten omdat het tijdens de bereiding volledig in het vlees zal wegsmelten en daarmee zal bijdragen aan de heerlijke smaak en sappigheid van het vlees. Het enige wat ik doe met deze lap vlees is wassen en droogdeppen en vlies wat ik zie zitten snijd ik weg.

Recept_Bavette_800x300_2-3

Voordat ik de vleeslap oprol smeer ik hem in met knoflook, zwarte gemalen peper en rozemarijn (tijm is ook lekker). Dan rol ik het vlees strak op en bind hem op met slagers-touw. Dat is niet moeilijk. Ik heb het zelf afgekeken op youtube hoe je dit moet doen.  Ik vind het leuk om zelf te doen maar je kunt het natuurlijk ook gewoon aan de slager vragen. … De buitenkant smeer ik in met olijfolie, zout en peper. Voor extra smaak kun je er mosterd aan toevoegen…

Recept_Bavette_800x300_4-5

Je kunt de bavette aanbraden in een pan maar ik doe hem op de bbq. Ja ook in de winter steek ik de bbq aan…

Recept_Bavette_800x500_6

Direct als er een klein vlammetje is leg ik het vlees al op de bbq met wat rookmot. Na 10-20 minuten roken op lage temperatuur haal ik het vlees even van de bbq af om deze goed heet op te stoken. Daarna grill ik het vlees rondom bruin. Het roken kun je overslaan. Ook zonder de extra rook is dit een heerlijk stuk vlees.

Recept_Bavette_800x500_7-8

Recept_Bavette_800x500_9-10

Na het bruinbakken/grillen (minuut of 10-15) kan het vlees direct in de oven maar het kan ook een paar uur wachten…

Recept_Bavette_800x500_11-12

Als de bavette in de oven gaat stop ik er een thermometer in. Je wilt namelijk braden op basis van gewenste kerntemperatuur. Ik haal hem uit de oven als de kerntemperatuur circa 52-53 graden is. Uit de oven loopt de kerntemperatuur altijd nog een paar graden op.  Het vlees is dan nog altijd mooi rood van binnen.

 

Je kunt de kerntemperatuur snel bereiken als je wilt maar het vlees wordt malser en lekkerder als je er een paar uur de tijd voor neemt. Ik start altijd met de heteluchtoven op een graad of 80. Ik hou de kerntemperatuur in de gaten die in 2-3 uur heel langzaam ophoog kruipt. Als het te langzaam gaat doe ik er 5 graden bij. De oven haalt misschien maximaal een graad of 100. Gaat hij richting de gewenste kerntemperatuur dan verlaag ik de oventemperatuur weer, uiteindelijk tot 50 graden waar het vlees rustig een uurtje kan wachten tot het tijd is om te eten. Daarom is dit vlees zo makkelijk. Het droogt niet uit en ligt gewoon rustig te wachten totdat je hem in plakken snijdt. Geen last minute stress… Door de langzame garing is al het vet weggesmolten, is het vlees heerlijk zacht en zal er geen bloed uitlopen.

 

Ik maak bij dit vlees meestal een rode wijnsaus maar andere vleessauzen kunnen ook. Tijdens de kerst serveerde ik er verschillende groenten bij en een gerookte aardappelpuree… Superrrr….

 

Het lijkt misschien een hele klus maar het is echt super-simpel en het lukt altijd zonder stress, zolang je rustig verwarmt met een thermometer. Succes ermee en laat me je ervaringen weten!! EET SMAKELIJK!!