16 Jan Gerookte aardappelpuree

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • Aardappelen, geschikt om te stampen
  • Melk
  • Een metalen schaal met (circa 100-150 gram) dunne plakjes roomboter
  • Peper/zout/noodmuskaat

 

Ik rook in de ‘green egg’ maar je kunt natuurlijk in elke bbq roken . Ik maak een kuiltje en stop daar 1 aanmaakblokje in. Zodra er een fatsoenlijke vlam is doe ik rook/houtsnippers op de vlam. Vervolgens ga je met indirecte verhitting de boter roken als de bbq nog gewoon koud is. De eerste 5-10 minuten zal de bbq roken zonder echt warm te worden. Zodra de temperatuur op gaat lopen haal je de boter weer uit de bbq. Je bewaart de boter tot gebruik in de koelkast, afgedekt met vershoudfolie.

 

Je kookt de aardappelen en stampt ze. Voeg wat melk en, beetje bij beetje, de boter toe terwijl je de puree blijft roeren met een houten spatel. Als het geheel een mooie gladde structuur heeft breng je de puree nog op smaak met zout/peper en noodmuskaat.

 

Heerlijk met een rode wijnsaus bij een mooie biefstuk. Ouderkerk’s Goud Pale Ale erbij en het is helemaal af!

 

Gerookte_aardappelpuree_800x_2 Gerookte_aardappelpuree_800x_1

 

Als ik ga roken dan rook ik gelijk zoveel mogelijk. Vlees, vis, kaas, boter, rode bietjes. Op de foto’s zie je dat ik simpelweg e.e.a. stapel voor het snelste resultaat.