onze bierenOUDERKERKS GOUD
BROWN ALE

een bruin tot donkerbruin bovengistend bier

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/BROWN-ALE-fles-5.jpg

WAT IS BROWN ALE?

Brown Ale is een bruin tot donkerbruin bovengistend bier oorspronkelijk afkomstig uit Engeland en geadopteerd door microbrews voornamelijk in de Verenigde Staten en Scandinavië. Het bier heeft tonen van karamel, chocolade, toffee en noten en kenmerkt zich door een geringe hoppigheid. De nasmaak is moutig en vaak met een licht zoetje.

DE NAAM VAN BROWN ALE

De naam duidt natuurlijk op de kleur van het bier van amber tot (donker)bruin. Soms moet je zaken ook niet moeilijker maken dan nodig …

oneindig veel manieren ingrediënten te combinerenDE VERSCHILLEN TUSSEN ENGELSE EN AMERIKAANSE BROWN ALES

Bieren worden onderverdeeld in vele verschillende stijlen op basis van de manier waarop ze worden gebrouwen. De meeste bieren hebben slechts drie of vier ingrediënten. Mout, water, gist, hop en soms fruit of kruiden. Hoewel er niet veel variatie lijkt te zijn, zijn er oneindig veel manieren om deze ingrediënten te combineren. De Engelse stijl van bruin bier varieert van droger in Noord-Engeland tot zoeter in Zuid-Engeland. De hopbitterheid is laag tot zeer laag. Bekend om zijn rijke moutaroma en smaak, zonder een al te aanwezig hopprofiel, is de Engelse stijl zeer mild en goed te combineren met eten. Amerikaanse brouwers staan bekend om de wat lichtere versies. De bieren zijn doorgaans zeer laag in alcohol maar hebben toch vaak een medium body door toevoeging van extra dextrinemouten. Amerikaanse Brown Ales zijn vaak wat hoppiger, bitterder en droger dan de versies uit het Verenigd Koningrijk.

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/onze-bieren-brown-ale.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/brown-ale-2.png
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/geschiedenis-brown-ale-onze-bieren.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/brown-ale-2.png

Al in de zeventiende eeuw in gebruikDE GESCHIEDENIS VAN BROWN ALE

In de zeventiende eeuw werd de term Brown Ale al gebruikt door Engelse brouwers voor hun mildere bieren. De bieren waren licht hoppig en volledig gebrouwen met bruine mout. Helaas werd het rond 1800 een uitstervende biersoort omdat ze geen bruine mout meer als basis gebruikten. Bleke mout, die goedkoper is vanwege de hogere opbrengst, werd vanaf dat moment gebruikt als basis voor alle bieren, inclusief Porter en Stout. De term Brown Ale werd aan het eind van de negentiende eeuw echter nieuw leven ingeblazen toen de Londense brouwer Mann weer een bier met die naam introduceerde. De stijl werd echter pas in de jaren twintig van die eeuw op grote schaal gebrouwen. De Brown Ales uit deze periode waren veel sterker (4 tot 5% ABV) dan de moderne versies. Dit viel samen met de grote toename van de vraag naar flessenbier in Engeland. Na de tweede wereldoorlog stopten de meeste brouwers weer met deze sterkere Brown Ales, met uitzondering van enkele brouwerijen in het noordoosten van Engeland. De Amerikaanse Brown Ales zijn vooral te herleiden tot het erfgoed van Amerikaanse thuisbrouwerijen en uiteraard de Engelse invloeden.

SOORTEN BROWN ALE

In grote lijnen wordt vooral onderscheid gemaakt tussen de Engelse en de Amerikaanse Brown Ales, maar naast de herkomst zijn er heel veel verschillende varianten die je kunt ontdekken.

serveren op een temperatuur tussen de 10 en 14 graden °CHET SERVEREN VAN BROWN ALE

Een Brown Ale kan je het beste serveren op een temperatuur tussen de 10 en 14 graden °C. Iets warmer dus dan de meeste andere bieren, zodat de smaken volledig tot bloei komen. In Engeland wordt de Brown Ale meestal in pint glazen geschonken, maar een iets breder glas zal de aroma’s beter tot zijn recht laten komen en dat draagt bij aan een nog fijnere drinkervaring. Net als bij andere bieren is het zaak de Brown Ale schuin in het glas te schenken en dit geleidelijk rechtop te bewegen voor een mooie schuimkraag. Brown Ales hebben doorgaans echter niet zo’n volle schuimkraag als de meeste andere biersoorten doordat ze minder hoppig zijn. Laat je daar echter niet door afschrikken, het is een heerlijk speciaalbier, dat in Nederland (nog) niet zo veel gedronken wordt.

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/ouderkerks-goud-brown-ale-1.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/brown-ale-2.png
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/ouderkerks-goud-brown-ale-2.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/brown-ale-2.png

een mooie donkere kleur en een aangenaam moutige smaak OUDERKERKS GOUD BROWN ALE

Onze Brown Ale is gebrouwen met maar liefst vijf soorten mout, inclusief caramout, geroosterd chocolademout en Vienna. Deze heerlijke mix geeft het bier een mooie donkere kleur en een aangenaam moutige smaak met een hint van karamel, noten en koffie. Het bier heeft een alcoholpercentage van 6% (ABV) en is daarmee wat steviger dan de meeste andere Brown Ales. Ouderkerks Goud Brown Ale is heel lekker bij geroosterd vlees, zoals lamsbout of speenvarken. Maar het bier geeft ook een gouden randje aan een kaasplankje, rillette’s en patés.