onze bierenOUDERKERKS GOUD
NEIPA

onze NEIPA is fris, troebel en zacht van smaak

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/IPA-fles-5-1.jpg

WAT IS NEW ENGLAND IPA?

De Indian Pale Ale (IPA) is een brouwstijl die al geruime tijd bekend is en populair in zowel de horeca en retail. Door de grote populariteit ontstaan er ook steeds meer varianten waar de New England IPA (NEIPA) er één van is. De NEIPA kan je gerust een trend noemen, maar het heeft er alle schijn van dat deze bierstijl ook een blijvertje is. Het bier heeft een gemiddeld alcoholpercentage van pakweg 5 tot 7% (ABV) en het is troebel en zeer fruitig van aard.

In sterke mate beïnvloed door de soorten hopVERSCHIL TUSSEN IPA EN NEIPA

De smaak van een IPA wordt in sterke mate beïnvloed door de soorten hop die er in worden gebruikt. Een traditionele IPA is vaak moutig en heeft een relatief hoge bitterheid door het gebruik van veel hop in het kookproces. De zogenaamde Session IPA’s kenmerken zich door een laag alcoholpercentage ideaal voor de zomerdag. De NEIPA is echter vaak veel fruitiger en enigszins tropisch van karakter. Dit komt door veel hopgiften tijdens de nagisting en lagering, het zogenaamde dryhoppen. Ze zijn vaak ook troebeler dan een reguliere IPA. Vandaar dat ze ook wel Hazy IPA, Juicy IPA of Milkhake IPA worden genoemd. Een lekker wazig biertje dus.

DE NAAM VAN NEW ENGLAND IPA

De naam duidt in dit geval nu eens niet op de kleur, maar op de herkomst van dit biertype: het Amerikaanse New England.

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/onze-bieren-NEIPA-1.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/NEIPA.png
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/geschiedenis-NEIPA-onze-bieren.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/NEIPA.png

IPA staat voor Indian Pale AleDE GESCHIEDENIS VAN IPA (1)

Voor de geschiedenis van de NEIPA gaan we eerst terug naar de IPA. IPA staat voor Indian Pale Ale en komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk. Over het ontstaan van de IPA doen verschillende verhalen de ronde. De IPA bestond namelijk al langer, maar dan onder de naam October Ale. Dat maakt het geheel wat verwarrend. De meest aannemelijke ontstaansgeschiedenis is echter als volgt.

In het begin van de achttiende eeuw brouwden ze in Londen rond de oogstmaand oktober al met de best beschikbare verse granen en hopsoorten. Je kon het bier echter niet direct drinken want daarvoor was het te troebel en bitter. Daarom werd het maar liefst twee jaar gelagerd op houten vaten om het te laten rijpen. Tochten naar India waren daarom zeer geschikt voor dit bier. De October Ale was een blond bier en die doen het heel goed in het warme Indiase klimaat. Het bier kon mooi verder rijpen op het schip. De deining en wisseling van temperatuur zorgden voor snellere “veroudering” zodat het kort na aankomst al kon worden gedronken.

IPA staat voor Indian Pale AleDE GESCHIEDENIS VAN IPA (2)

Een slimme zakenman, genaamd George Hodgson, had een brouwerij (Bow Brewery) die dicht bij het hoofdkantoor van de Britse Oost-Indische Compagnie lag. Hij liet handelaren het bier op krediet kopen zodat ze pas hoefden te betalen als het in India was verkocht. En dat vonden die handelaren natuurlijk een goede deal en daarmee was een zeer winstgevende business een feit.

De IPA is geleidelijk aan ook heel populair geworden in de Verenigde Staten. Er werden daar andere hopsoorten gebruikt die in Engeland niet beschikbaar waren. Daardoor ontstonden ook varianten zoals de West Coast IPA, met citrusachtige hops en meer alcohol. Uiteindelijk ontstond in de staat New England de NEIPA. Het verhaal hierachter gaat vooral over focus: meer hop dan mout. Maar veel van deze bieren worden ook gebrouwen met haver en/of lactose, De eerste NEIPA werd gebrouwen door brouwerij Vermont, maar al snel gingen ook andere brouwerijen in die regio ermee experimenteren. Pas in 2015 werd NEIPA in de Verenigde Staten als nieuwe bierstijl erkend. Inmiddels wordt de NEIPA wereldwijd door het grote publiek omhelst en ook zeker in Nederland.

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/geschiedenis-NEIPA-onze-bieren-2.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/NEIPA.png
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/het-brouwen-van-session-onze-bieren.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/NEIPA.png

dry hoppingHET BROUWEN VAN NEIPA

Als je een NEIPA drinkt valt direct op dat deze troebel, heel sappig en fruitig is. Dit komt doordat er veel verschillende soorten hop worden gebruikt. Meer hop dan mout is de standaard. Dat gebeurt natuurlijk ook bij andere biersoorten, maar bij de NEIPA wordt de hop pas helemaal aan het einde van het brouwproces toegevoegd tijdens het zogenaamde doorghoppen (dry hopping). De hop geeft dan juist veel meer fruitige aroma’s af in plaats van bitterheid. Het toevoegen van speciale giststammen zorgt nog eens voor extra fruitige esters maar ook voor het troebele karakter van de NEIPA. De NEIPA wordt niet gefilterd en daardoor zien sommige van deze bieren eruit als vruchtensap. Variërend in kleur van lichtgoud tot oranje en met een mooie schuimkraag erop. In het begin was dit even wennen. De NEIPA leek totaal niet op andere IPA’s die doorgaans juist helder en lichter van kleur zijn.

SOORTEN NEW ENGLAND IPA

Eigenlijk bestaan er geen verschillende soorten NEIPA, maar het bier wordt inmiddels wel over de hele wereld gebrouwen. Iedere brouwerij doet dat op zijn eigen manier en voegt verschillende hopsoorten toe. Daardoor zou je kunnen stellen dat de NEIPA zich constant ontwikkelt, mede ook door het gebruik van nieuwe giststammen die vaak in eigen laboratoria worden ontwikkeld.

een mooie balans tussen zuur en milde bitterheid OUDERKERKS GOUD NEIPA

Onze NEIPA is fris, troebel en zacht van smaak, heeft een romig mondgevoel en is door het gematigde alcoholpercentage van 4,7% (ABV) heerlijk doordrinkbaar. De toevoeging van onder andere Idaho 7 hop zorgt voor smaaktonen van grapefruit, citrus en tropisch fruit. Door de mooie balans tussen zuur en milde bitterheid laat het bier zich zeer goed combineren met gekruide gerechten zoals Indonesische rijsttafel, Thaise en Indiase curry.

Onder in een flesje zit doorgaans wat gist. Dit voegt zowel smaak als kleur toe. Het is daarom belangrijk het flesje in één keer uit te schenken in een glas voor een maximale beleving.

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/NEIPA-onze-bieren.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/NEIPA.png