onze bierenOUDERKERKS GOUD
PALE ALE

variërend van lichtblond tot amberkleurig en van kruidig tot fris

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/PALE-ALE-fles-5.jpg

WAT IS PALE ALE?

Pale Ale is biersoort die varieert van lichtblond tot amberkleurig en van kruidig tot fris. Het bier is hoofdzakelijk gebrouwen met bleke mout.

Een fijn bier voor nog niet zo ervaren drinkers van speciaalbier VERSCHIL TUSSEN PALE ALE EN INDIAN PALE ALE

Pale Ale is over het algemeen minder uitgesproken dan de India Pale Ale (IPA), want een IPA is zwaarder, hoppiger en doorgaans ook sterker van smaak. De Pale Ale is daarentegen wat evenwichtiger qua smaak en toegankelijker dan IPA’s. Dit maakt het vaak een fijner bier voor nog niet zo ervaren drinkers van speciaalbier om mee te beginnen. Er zijn tegenwoordig echter heel veel verschillende Pale Ales en IPA’s die allemaal over hun eigen smaakprofiel beschikken. Om je eigen voorkeur te ontdekken, zal je dus vooral heel veel bieren moeten proeven en ruiken. En dat is natuurlijk helemaal geen straf.

DE NAAM VAN PALE ALE

Het bier dankt zijn naam aan zijn oorspronkelijk bleke kleur.Dat is natuurlijk geen verrassing.

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/onze-bieren-pale-ale.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/pale-ale-2.png
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/geschiedenis-session-onze-bieren.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/pale-ale-2.png

Terug naar het jaar 1703DE GESCHIEDENIS VAN PALE ALE

Pale Ale bier stamt uit het Verenigd Koninkrijk. De term gaat terug naar het jaar 1703. En het ontstaan hangt samen met de opkomst van de industrie, waarbij steenkool werd gebruikt als “schonere” brandstof. Daar kunnen we ons nu niets meer bij voorstellen. In ieder geval bleek het daarom ook erg geschikt voor een brouwerij. Het bier werd namelijk gebrouwen met geroosterde mout. Het roosteren vond plaats op de pure steenkool dat veel koolstof bevat en weinig rook geeft tijdens het roosteren. Daardoor was de mout na het roosteren dus ook minder gekleurd. Het ontstaan van de Pale Ale was een feit! De naam lijkt te suggereren dat Pale Ale altijd goudkleurig van aard is, maar dat beeld klopt toch niet helemaal, Sommige Pale Ales zijn namelijk amber- of koperkleurig. Ook de in Nederland bekende Belgische bieren als De Koninck en Palm kan je hieronder scharen. Ze zijn licht moutig, wat fruitig en zijn gemakkelijk te drinken. Ze hebben wel een ander gistprofiel en de kleur van de Belgische variant wordt beïnvloed door toevoeging van caramout of kandijsuiker. In Engeland werden Bitter en Pale Ale als begrip veelal door elkaar gebruikt, maar tegenwoordig wordt Bitter gezien als aparte bierstijl. Wel zijn ze beide koolzuurarm, maar de mout- en hoparoma’s verschillen.

De kunst van het brouwenHET BROUWEN VAN PALE ALE

Pale Ale is een bovengistend bier. Dit wordt ook wel bier van hoge gisting genoemd. Tijdens het brouwproces blijft de gist op het wort drijven. Vandaar ook de naam bovengisting. Hoge gisting vindt plaats bij relatief hoge temperatuur van 15 tot 25 graden Celcius. Het bier wordt gebrouwen met bleke moutsoorten. Een gedeelte van het gerst wordt echter zwaarder gebrand. Deze granen geven karamelachtige en kruidige tonen aan de Pale Ale. Het bier is bovendien zacht, fris en zoetig. De Pale Ale bestaat als lichtblond bier, maar ook als donkergoud en amberkleurig bier. Het alcoholpercentage is meestal tussen de 4,5 en 6,5% (ABV). Best een breed spectrum dus.

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/het-brouwen-van-session-onze-bieren-2.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/pale-ale-2.png
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/onze-bieren-pale-ale.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/pale-ale-2.png

Iets meer bitter en helder van kleurSOORTEN PALE ALE

Een belangrijke stroming in de wereld van de Pale Ales is zijn Engelse of Amerikaase afkomst. De Amerikaanse Pale Ale is uiteindelijk een variant op de Engelse Pale Ale en werd rond 1980 ontwikkeld. De stijl kenmerkt zich door een alcoholpercentage rond de 5% (ABV) en door het toevoegen van grote hoeveelheden Amerikaanse hopsoorten. Daardoor is deze variant hoppiger van aard en lijkt soms sterk op een IPA of Amber Ale. Ook zijn ze vaak iets meer bitter en helder van kleur, maar er zijn ook zeker troebeler varianten in de Verenigde Staten. Naast de genoemde IPA en Amber Ale kan je echter ook de Blond Ale, Burton Pale Ale, Irish Red Ale, Scotch Ale en Strong Pale Ales hieronder scharen. En tot in de jaren twintig van de vorige eeuw werden ook de Engelse Bitters al zodanig aangemerkt.

Gebrouwen we naar Amerikaanse stijlOUDERKERKS GOUD PALE ALE

Onze Pale Ale brouwen we naar Amerikaanse stijl. We gebruiken dan ook drie soorten Amerikaanse hop, waaronder Cascade en Centennial die voor meer bitterheid en een mooi genuanceerd aroma zorgen. Daardoor is dit bier ook iets hoppiger dan de Engelse Pale Ales. Door toevoeging van extra caramout en een flinke hoeveelheid Münchener is er een goede balans in het moutprofiel. Ouderkerks Goud Pale Ale past goed bij rood vlees en geeft iedere BBQ een gouden randje.

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/NEIPA-onze-bieren.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/pale-ale-2.png