onze bierenOUDERKERKS GOUD
SESSION

een licht, goed doordrinkbaar speciaalbier

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/SESSION-fles-5-1.jpg

WAT IS SESSION?

Session is een licht, goed doordrinkbaar speciaalbier met een alcoholpercentage tot circa 4% (ABV). Algemeen wordt aangenomen dat Session oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk afkomstig is, maar het is ook al geruime tijd erg populair in de Verenigde Staten. De Amerikaanse variant heeft vaak een wat hoger alcoholpercentage tot maximaal 5%, Door de steeds groter wordende populariteit van speciaalbier is de Session bierstijl ook van de Verenigde Staten naar Nederland overgewaaid. Inmiddels zijn er meerdere Nederlandse brouwers die een Session in hun assortiment hebben en is het ontdekt door het grote publiek.

Session vindt zijn herkomst vanuit het Engelse begrip “session breaks”. Lees de uitleg over de ontstaansgeschiedenis van Session hieronder.

Een breed inzetbaar bierHET VERSCHIL TUSSEN SESSION EN PALE ALE

Er is zeker overeenkomst tussen een Session en een Pale Ale, echter de Pale Ale bevat meer mout en heeft daardoor ook meer alcohol (meestal tussen 5 en 6% ABV). De Pale Ale is ook wat dikker, heeft een voller mondgevoel, is vaak wat complexer en hoger op smaak. De Session daarentegen voelt weliswaar wat dunner, maar heeft een zeer hoppig en heel fijn en smakelijk karakter. AJe drinkt wel echt een speciaalbier. Achteraf wordt namelijk voor de smaak vaak dry-hopping toegepast. De Session heeft daardoor een milde bitterheid en is zeer goed doordrinkbaar. Het is een breed inzetbaar bier dat vooral tijdens een mooie, lange zomeravond met vrienden op een terras kan worden gedronken of bij een BBQ. De Pale Ale is daarentegen vooral goed te combineren met rood vlees, maar het heeft ook wat meer temperament en je houdt het er door het hogere alcoholpercentage minder lang op vol. Dus voor een avondje doorzakken zonder een al te grote kater is de Session zeker van harte aan te bevelen.

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/onze-bieren-session.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/session-2.png
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/geschiedenis-session-onze-bieren.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/session-2.png

Met een (licht) biertje meer plezierDE GESCHIEDENIS VAN SESSION

Het meest aannemelijke verhaal over de herkomst  van  Session Ale is dat het is ontstaan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Arbeiders die in munitiefabrieken voor artillerie werkten, mochten er gedurende twee sessies per dag laag alcoholisch bier drinken, namelijk van 11.00 tot 15.00 uur en van 19.00 tot 23.00 uur. Het idee hierachter was dat ze met een (licht) biertje meer plezier beleefden in hun (zware) werk, maar zich toch ook nog op hun werkzaamheden konden concentreren. Het bier had een alcoholpercentage van maximaal 4% en gemiddeld werd er ieder uur één glas gedronken. Nauwelijks genoeg om aan het eind van de werkdag naar huis te moeten kruipen dus. Session is op zichzelf geen biersoort, maar een licht alcoholische variant van verschillende andere biersoorten, zoals de Pale Ale of de Indian Pale Ale.

De kunst van het brouwenHET BROUWEN VAN SESSION

De kunst van het brouwen van een goede Session is dat de alcohol niet wordt gemist. Van groot belang is tevens dat de juiste balans wordt gevonden tussen het karakter van de originele biersoort en het lagere alcoholpercentage. Door toevoeging van aromahops en dry-hopping wordt ondanks het mindere moutgehalte toch een karaktervol speciaalbier gebrouwen. Het bier is fris en afhankelijk van de brouwstiijl licht bitter of het heeft zelfs een licht zoetje.

SOORTEN SESSION

Session is geen biersoort, maar er zijn wel verschillende varianten op de volgende bestaande biersoorten:

  • Session (American) Pale Ale
  • Session IPA
  • Session Pilsener
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/het-brouwen-van-session-onze-bieren.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/session-2.png
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/session-onze-bieren.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/session-2.png

Een licht, makkelijk drinkbaar bierOUDERKERKS GOUD SESSION

Ons Session is met een alcoholpercentage van slechts 3,7% een licht, makkelijk doordrinkbaar bier. We hebben vrijwel dezelfde mouten en hopvarianten gebruikt als bij onze Pale Ale. Een iets andere mix en een ander brouwschema maken het een zeer aangenaam, toegankelijk speciaalbier met een heerlijk aroma van Cascade hop (dat in het vergistingsvat wordt toegevoegd) en milde bitterheid. Dit bier geeft je borreluur en aansluitend diner een gouden randje.