onze bierenOUDERKERKS GOUD
WEIZEN

een klassiek gebrouwen Hefeweizen met vier soorten mout

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/WEIZEN-fles-5.jpg

WAT IS WEIZEN?

Weizenbier is een tarwebier en is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Duitsland of meer precies Beieren. Het bier wordt gebrouwen volgens hoge gisting. Het relatief lage alcoholpercentage in Weizenbier maakt dat je dit lichte bier lekker makkelijk wegdrinkt. Daarnaast zit er veel tarwe in dit bier. Er zit namelijk minimaal 50% tarwemout in Weizen. Het bier krijgt hierdoor ook een extra volle schuimkraag.

Verwarrend, maar de verschillen zijn grootVERSCHIL TUSSEN WEIZEN EN WITBIER

Weizenbier en witbier: de namen zijn nogal verwarrend, maar de verschillen tussen de twee bieren zijn groot. Weizenbier moet volgens de Duitse regels voor 50% uit tarwe bestaan en mag behalve graan, hop en water geen andere grondstoffen bevatten. Het bier voldoet daarmee aan het zogenaamde “Rheinheitsgebot”. Witbier wordt met ongemoute tarwe gebrouwen en er worden vaak nog andere ingrediënten toegevoegd, zoals koriander of sinaasappel. Witbier bevat niet minder tarwe dan Weizenbier, maar de gebruikte tarwe is niet gemout. Witbier en Weizenbier zijn dus op een aantal punten echt volstrekt verschillend.

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/onze-bieren-weizen.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/weizen-2.png
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/geschiedenis-weizen-onze-bieren.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/weizen-2.png

In Duitsland vaak geschreven als WeißbierDE NAAM VAN WEIZEN

In Duitsland wordt Weizenbier vaak geschreven als Weißbier. Daarnaast is een ongefilterde Weizen ook licht wit van kleur. Niet geheel onlogisch om te denken dat de naam komt van het Duitse woord Weiß (dat wit betekent). Toch vertaalt Weizenbier zich niet naar witbier. Weizen betekent namelijk tarwe. De naam is dan ook afkomstig van de hoeveelheid tarwemout die in de meeste Weizenbieren zit. Ook de Duitsers bedoelen met Weißbier dus echt Weizen en geen witbier. Ook weer opgehelderd.

Het eerste Duitse Weizenbier werd gebrouwen in BeierenDE GESCHIEDENIS VAN WEIZEN

Weizenbier komt oorspronkelijk uit Duitsland. Het eerste Duitse Weizenbier werd gebrouwen in Beieren. Daar waren de vorsten zo’n grote fan van dit verfrissende, zurige bier, dat ze in 1520 één brouwerij het alleenrecht gaven om al het Weizenbier te produceren. Dit was een bijeffect van het Reinheitsgebot, waarin werd bepaald dat gerst voor de bierbrouwers was en tarwe voor de bakkers. Slechts één brouwerij mocht toch tarwe gebruiken. De brouwerij, geleid door de hertog van Degenberg (en zijn nakomelingen), was tot 1620 eigendom van de familie. Daarna kwam het in handen van de Beierse vorsten. Weizenbier wordt ook nu nog vooral gebrouwen in Duitsland. Tegenwoordig zijn er echter ook buiten Duitsland heel veel brouwerijen die een Weizen in hun assortiment hebben. In Nederland, Oostenrijk, Tsjechië, Scandinavië en Noord-Amerika is het bier namelijk ontzettend populair.

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/geschiedenis-NEIPA-onze-bieren-2.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/weizen-2.png
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/het-brouwen-van-session-onze-bieren.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/NEIPA.png

maximaal 4 ingrediëntenHET BROUWEN VAN WEIZEN

Het bovengistende Weizenbier kent vanuit de Duitse regels maar maximaal 4 ingrediënten: een graansoort (in dit geval dus tarwe), gist, hop en water. Er wordt echter maar weinig hop gebruikt en soms helemaal niet. Hierdoor is dit bier dan ook niet bitter van smaak. De gisten die gebruikt worden in Weizenbier produceren veel esters. Esters zorgen voor de fruitige, kruidige smaken die vergelijkbaar zijn met banaan, kruidnagel en vanille. Het gist is daarom zeer bepalend voor de smaak van Weizenbier. Het bier heeft veel koolzuur en het mondgevoel is enigszins “wattig”.

SOORTEN WEIZENBIER

Er zijn veel verschillende varianten binnen het Weizenbier. Allemaal net even wat anders door het gebruik van verschillende ingrediënten of een ander brouwproces. We zetten ze even op een rijtje:

  • Hefeweizen: in dit blond tot amberkleurig bier is een deel van de gist, ‘hefe’ genaamd achtergebleven. Dit zorgt voor een troebel bier met veel smaak.
  • Dunkelweizen: de naam zegt het al; Dunkelweizen wordt met donkere mout gemaakt. Het resultaat is een bier met meer donkere smaken, zoals koffie en cacao.
  • Kristallweizen: de gist uit dit bier is volledig uitgefilterd. Dit zorgt dus voor een ‘kristalhelder’ biertje.
  • Weizenbock: het Weizenbier onder de bokbier. Stevig, hoger in alcoholpercentage (ca. 8%) en met een accent van zachte tarwe.

puur vakmanschapHET INSCHENKEN VAN WEIZEN

Weizen uit de tap of uit de fles schenken is puur vakmanschap. Je moet een echte tap-wizard zijn om dit met veel geduld goed uit te voeren. Dat laatste is vaak lastig in de drukke horeca met maar weinig tijd om een goed biertje te serveren. Let op, dit is de juiste aanpak: je vult het bijpassende bierglas met Weizen voor ongeveer tweederde van zijn volledige capaciteit, en laat het dikke schuim een ​​minuut rusten voordat je het glas bijvult. Vervolgens voegen we karakter toe aan het bier door de fles voorzichtig te “walsen” (als je een fles gebruikt) en de laatste bezinksels los te maken die op de bodem van de fles rusten. Dit gieten we bij het bier. Waar de bezinksels zich bevinden, bepaalt in hoge mate de ziel van de Weizen. Een romige schuimkraag die hoog boven de rand van het glas uitkomt, is daarbij ook kenmerkend. Zum Wohl!

https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/het-inschenken-van-Weizen.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/weizen-2.png
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/ouderkerks-goud-weizen.jpg
https://ouderkerksgoud.nl/ogbc/wp-content/uploads/weizen-2.png

een klassiek gebrouwen Hefeweizen OUDERKERKS GOUD WEIZEN

Onze Weizen is een klassiek gebrouwen Hefeweizen met vier soorten mout, waarvan uiteraard de helft tarwe. Het bier heeft een milde smaak met een aangenaam aroma van hop en een vleugje banaan. Door toevoeging van Caramout heeft deze Weizen extra kleur en body. Het gematigde alcoholpercentage van 5% (ABV) maakt het bier goed doordrinkbaar. Het is een heerlijk verfrissend bier voor in het zonnetje op het terras, of na een fikse inspanning. Het bier geeft ook een gouden randje aan een maaltijd met kip, vis of schaaldieren of een salade.